Na de uitzending kwam er vanuit Gent kritiek op het feit dat de Vlaamse Regering onvoldoende zou investeren in sociale huisvesting.
Liesbeth Homans: 
“Die kritiek slaat nergens op. Sinds 2014 werd er al meer dan 3,86 miljard euro vrijgemaakt voor de bouw en renovatie van sociale woningen. Dat is liefst 53 procent meer dan tijdens de vorige legislatuur. Ik betreur de gratuite uitspraken van Gents OCMW-voorzitter Coddens (sp.a) dan ook ten zeerste.

De investeringen van de afgelopen jaren in socialewoningbouw liggen dermate hoog dat alle aanvragen die deze legislatuur door de sociale huisvestingsmaatschappijen werden ingediend voor nieuwe projecten, ook effectief zijn opgenomen in de planning van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW). Dus ook alle projecten van WoninGent -  nieuwbouw én renovatie - werden gehonoreerd. Maar ondanks deze recordinvesteringen is het patrimonium van WoninGent de laatste jaren aanzienlijk gedaald, in tegenstelling tot de andere twee grotere sociale huisvestingsmaatschappijen in Gent.”

Fons Duchateau: “Wat in Gent is gebeurd, geeft het verschil in visie weer tussen Antwerpen en Gent. Wij zetten in op kwaliteitsvol wonen. Ook voor sociale huurders. Gent daarentegen zet in op de statistieken: met hoeveel woningen ze kunnen uitpakken. Ik herken die aanpak uit de vorige legislatuur in Antwerpen. Sommige woonblokken dreigden hier erfgoedbescherming te krijgen omdat ze niet meer waren gerenoveerd sinds 1939. We hebben een inhaaloperatie opgestart, maar we zijn er nog niet door. Je kan een sociale huurder niet opzadelen met torenhoge energiefacturen omdat het gebouw nooit is geïsoleerd. Dat blijft voor ons prioritair.”

De kritiek van sp.a en Groen dat de N-VA een asociaal woonbeleid voert, is dus onterecht?
Liesbeth: “Kijk, ik voer een sociaal beleid, geen socialistisch beleid. De recepten van sp.a en Groen zijn niet de mijne. Wat we met deze Vlaamse Regering hebben gedaan, is ongezien. Ik had het daarnet al over de recordinvesteringen in de bouw en de renovatie van sociale woningen. Daarnaast hebben we ook de inkomensgrenzen om in aanmerking te komen voor een huursubsidie en een huurpremie aanzienlijk verhoogd. In 2019 wordt er in totaal bijna 74 miljoen uitgetrokken voor die tegemoetkomingen in de huur. In 2014 was dit nog 36,6 miljoen. Dat bedrag is deze regeerperiode dus meer dan verdubbeld. Daardoor zullen er naar schatting tienduizend extra gezinnen een huurpremie of -subsidie ontvangen in 2019.”

Hoe is de situatie in Antwerpen? Zijn die Vlaamse recordinvesteringen daar te voelen?
Fons: “Absoluut. We hebben enkele schitterende projecten in de steigers staan, bovenop de renovatie van meer dan tweeduizend woningen. Zo gaan we in een wijk in Deurne compleet verwaarloosde woonblokken neerhalen en opnieuw opbouwen. Langer wachten was door betonrot stilaan gevaarlijk aan het worden. Dat gaat om 236 woningen, een sportzaal en een gezonde sociale mix doordat we in dezelfde buurt ook inzetten op een gloednieuwe formule. Vespa, de vastgoedpoot van de stad, gaat daar voor jonge starters een huurformule voorzien die weliswaar duurder is dan een sociale woning, maar goedkoper dan op de private huurmarkt. Sociale woningen alleen gaan de wooncrisis niet oplossen in Antwerpen. Enkel daarop inzetten, is niet realistisch.”

Het hele interview leest u vanaf pagina 8 in het oktobernummer van het Nieuw-Vlaams Magazine.