Vlaams Parlement maakt digitaal stemmen mogelijk

Door Liesbeth Homans op 30 maart 2020
Koepelzaal

De leden van het Vlaams Parlement zullen tijdens de plenaire vergadering van woensdag 1 april voor de eerste keer digitaal kunnen stemmen. Het paasreces wordt ook geschrapt zodat de commissievergaderingen waar nodig hervat kunnen worden. In coronatijden verlopen die uiteraard maximaal digitaal. 

“Het Vlaams Parlement is daarmee één van de eerste parlementen dat volwaardig digitaal stemmen mogelijk maakt. Het is geen ‘volmachten-parlement’ maar een parlement waar de volksvertegenwoordigers in veilige omstandigheden en vanop afstand hun wetgevende en controlerende functie kunnen blijven uitoefenen,” stelt parlementsvoorzitter Liesbeth Homans.

Om het digitaal stemmen mogelijk te maken werd een toepassing gecreëerd waarmee de volksvertegenwoordigers vanop afstand kunnen stemmen en ook het stemgedrag van hun collega’s kunnen volgen. De bespreking en stemming zal in goede banen worden geleid door parlementsvoorzitter Homans. De volksvertegenwoordigers kunnen via de streaming op de website van het Vlaams Parlement of via vlaamsparlement.tv het verloop van de plenaire vergadering volgen. De stemming vanop afstand zal ook via deze kanalen in beeld worden gebracht.

Lees hier het artikel in De Morgen over het digitaal stemmen.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is