Vlaams Huurdecreet garandeert kwaliteitsvol wonen

Door Liesbeth Homans op 14 juli 2017, over deze onderwerpen: Huren, Infografieken, Verandering

Met een nieuw Vlaams Huurdecreet regelt de Vlaamse Regering de rechten en plichten van huurders en verhuurders. “Dankzij dit decreet blijft het interessant voor de verhuurder om een woning op de huurmarkt aan te bieden”, zegt Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans. “Voor de huurder biedt het mogelijkheden om betaalbaar, kwaliteitsvol en met woonzekerheid te huren.”

Om de woonzekerheid voor de huurders te bevorderen, blijft de huurovereenkomst van negen jaar de regel. De huurwaarborg wordt wel verhoogd van twee naar drie maanden huur. Voor wie dat een te hoog bedrag is, komt er een renteloze, anonieme huurwaarborglening, naast de bestaande OCMW-waarborgregeling.

De verhuurder kan de huurprijs vrij blijven bepalen, maar een indexering kan enkel als er energiebesparende investeringen werden uitgevoerd. Zo wil Vlaanderen energiezuinige woningen stimuleren. Uiteraard moet een woning ook steeds voldoen aan de kwaliteitsnormen.

Naast het bevorderen van de woonzekerheid voor de huurder, het garanderen van een behoorlijk rendement voor de verhuurder en het waarborgen van de woningkwaliteit, zet het Vlaams Huurdecreet extra in op toegang tot de private huurmarkt. Ook voor huurovereenkomsten voor studenten en nieuwe samenlevingsvormen heeft het decreet aandacht.

huurdecreet

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is