Uitzendarbeid bij de Vlaamse overheid

Door Bert Maertens op 18 april 2018, over deze onderwerpen: Lokale overheid, Verandering
Groendienst onderhoudt een parkje

Uitzendarbeid in de Vlaamse overheidsdiensten en de lokale besturen wordt eindelijk mogelijk. Het Vlaams Parlement keurde het decreet daarover goed. Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens spreekt van een mijlpaal: “Uitzendarbeid laat de overheid als werkgever toe een snelle oplossing te bieden voor de vervanging van een tijdelijk afwezig personeelslid. Zo houdt ze de werkdruk voor de andere medewerkers draaglijk”, zegt Bert Maertens. “Bovendien biedt het mensen uit kansengroepen en laaggeschoolden de mogelijkheid om ervaring op te doen in het vooruitzicht van een langdurige tewerkstelling.”

Goed voor de dienstverlening

Het is echter geenszins de bedoeling dat interimarbeid een structureel alternatief wordt voor gewone, langdurige arbeidscontracten. “Het zal steeds de uitzondering vormen”, legt Bert Maertens uit. "Maar interimarbeid biedt de Vlaamse of lokale overheid wel de kans om een plotse of tijdelijke afwezigheid van een medewerker heel snel op te vangen.” Ook bij tijdelijke extra taken kan interimarbeid een oplossing bieden. "Met de huidige procedures moet je weken of soms maanden wachten om dringende vacatures in te vullen. Dat is toch niet meer van deze tijd", zegt Maertens.

Vlaanderen de eerste in België

De invoering van interimarbeid bij de overheid is de omzetting van een EU-richtlijn uit 2008, die beperkingen op uitzendarbeid uitsluit. "Dit land heeft de twijfelachtige eer om samen met Griekenland de enige EU-lidstaat te zijn die nog geen uitzendarbeid bij de overheid toestaat. Daar brengt minister Homans nu gelukkig verandering in. Vlaanderen wordt hiermee de eerste overheid in België waar dit mogelijk zal zijn", besluit Bert Maertens.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is