Recordjaar voor sociale huisvesting in Vlaanderen

Door Liesbeth Homans op 26 april 2017, over deze onderwerpen: Sociale woningen, Personen met een beperking, Infografieken, Verandering
Liesbet Homans

“Nooit eerder ging er zo veel geld naar de bouw en renovatie van sociale woningen als in 2016”, zegt Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans. Met een investeringsbudget van 866 miljoen euro, goed voor 4176 extra woningen en 4259 renovaties, was 2016 een absoluut recordjaar voor Vlaanderen.

“Door dat hoge ritme en de bijbehorende recordbedragen liggen we momenteel al voor op het groeipad naar 2025, zoals uitgetekend in het grond- en pandendecreet”, verklaart Homans. “In totaal kwamen er al 28.705 sociale woningen bij.”

Focus op renovatie

Niet alleen werd er vorig jaar fors geïnvesteerd in het bijbouwen van sociale woningen, er gingen ook merkelijk meer middelen naar renovatie. “Dat is niet onbelangrijk voor de sociale huurders”, merkt Homans op. “Te velen onder hen betalen vandaag immers meer aan hun energiefactuur dan aan hun werkelijke huur.”

Ook het verhogen van de toegankelijkheid is een belangrijk element, zowel bij de nieuwbouw als bij de renovatie. “Zo zorgen we ervoor dat mensen langer in hun woning kunnen blijven, maar ook dat sociale woningen toegankelijk zijn voor personen met een beperking”, besluit de minister.

 

Nog nooit zoveel geld voor sociale woningen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is