Liesbeth Homans had er een uitgebreid gesprek met Nathalie Roy, voorzitster van de Assemblée Nationale. Aansluitend stonden er werkvergaderingen op de agenda en een bedrijfsbezoek aan Larian Studios, een Vlaams softwarebedrijf dat videogames ontwikkelt. Het bedrijf werd in 1996 in Gent opgericht door Swen Vincke en stelt nu wereldwijd meer dan 300 mensen te werk, waarvan er 70 in de studio in Québec City werken. In Québec heeft er zich door een belangrijke fiscale ondersteuning van de overheid en een grote aanwezigheid van talent dankzij gespecialiseerde universitaire opleidingen een ecosysteem in de gamingsector ontwikkeld.

In New York stond ook heel wat op het programma. New York is één van de 10 staten met een fulltime wetgevende macht die het hele jaar door bijeenkomt. In alle andere staten worden de wetgevende machten als parttime beschouwd omdat ze slechts een deel van het jaar samenkomen. In Albany, de hoofdstad van de staat New York, bezocht de delegatie dan ook de New York State Assembly en Senate. De New York State Assembly telt 150 leden die voor een periode van 2 jaar worden verkozen. De Speaker of parlementsvoorzitter wordt uit en door de leden verkozen voor een periode van 2 jaar. De New York State Senate telt 63 leden die eveneens verkozen worden voor een periode van 2 jaar. 

Verenigde Naties

De delegatie bracht ook een bezoek aan de Verenigde Naties, gevolgd door een werkoverleg met het team van de permanente vertegenwoordiging van België bij de VN en een diner met de Belgische Consul-Generaal in New York.

De diplomatieke vertegenwoordiging van Vlaanderen in de Verenigde Staten is gehuisvest in Flanders House in Manhattan. Hier had de delegatie verschillende interessante werkvergaderingen met o.a. het hoofd Internationale Relaties en Handel van de staat New York en de commissaris voor internationale relaties. Er werden ook netwerkmomenten ingelast met Vlamingen in de Wereld zodat de delegatieleden op een informele manier konden kennismaken met hoe Vlamingen leven, wonen en werken in New York.

Een Vlaming die het helemaal gemaakt heeft in New York is Felix Van de Maele, de 39-jarige CEO van Collibra, een Belgisch softwarebedrijf dat actief is in data-intelligence. Collibra levert bedrijven een softwareplatform voor het efficiënt beheren en ontsluiten van data en vergemakkelijkt tegelijkertijd ook de controle op de kwaliteit en de correcte verwerking van die data. Collibra bereikte als eerste Belgische techstart-up een waardering boven 1 miljard dollar en kreeg daardoor de mythische status van 'unicorn'. De delegatie bracht een bezoek aan Collibra en had er een werkoverleg met de CEO en een afvaardiging van Flanders Investment and Trade (FIT).

Tot slot werd de delegatie rondgeleid in het Museum of Modern Art en stond er een bezoek aan Ellis Island en het National Museum of Immigration op het programma.