Het Vlaams Parlement besloot een eigen jongerenkanaal op te richten: ‘aSTEMblieft’. De nadruk ligt niet toevallig op ‘STEM’. Het nieuwe Instagramkanaal wil immers het recordaantal eerste stemmers – meer dan 500.000 voor Vlaanderen - optimaal voorbereiden voor ze voor de allereerste keer naar de stembus trekken. Volgers van het Instagramkanaal kunnen onder meer wekelijks een interactieve quiz spelen over onderwerpen die in de commissies en de plenaire vergadering aan bod komen.

Bovendien gaat het Vlaams Parlement zelfs vloggen.

“We willen politiek onder de jongeren brengen en dan moet je uiteraard de taal van de jongeren spreken. Dus het moet snedig en entertainend zijn, maar uiteraard ook informatief”, aldus Gerrit, de huisvlogger van het Vlaams Parlement. “Ik had zelf ook nooit gedacht dat ik een gif van Balthazar Boma ging gebruiken om pakweg de begroting uit te leggen.”

‘aSTEMblieft’ brengt dus veel informatie, maar streeft ook naar interactie met haar doelpubliek. “Jongeren kunnen ons vragen over politiek en verkiezingen insturen, waar we met veel plezier een antwoord op willen geven. Een deel van die vragen bundelen we elke maand in een korte video, zodat het ook anderen kan inspireren”, besluit de vlogger.

Verontrustende cijfers

Verschillende onderzoeken tonen aan dat de interesse in politiek bij jongeren daalt. 48% van de twintigers gelooft dat hun stem geen zin heeft en meer dan de helft is zelf nauwelijks of niet geïnteresseerd in politiek.

“Dat zijn verontrustende cijfers”, aldus Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans. “Jongeren weten te weinig dat heel wat politieke beslissingen die worden genomen in het Vlaams Parlement, wel een impact hebben op hun dagelijkse leven. Daarom is het onze plicht om jongeren beter te informeren”, zegt Liesbeth Homans.