Energiecorrectie

Het besluit dat vandaag werd goedgekeurd, laat de sociale huisvestingsmaatschappijen toe om een vorm van energiecorrectie te verrekenen wanneer zij zonnepanelen plaatsten op de daken van sociale woningen. Op die manier recupereren sociale huisvestingsmaatschappijen een deel van de investeringskost. De vergoeding die wordt gevraagd aan de sociaal huurder mag in geen geval hoger zijn dan de kostprijs van de installatie voor hernieuwbare energie, maar ook niet hoger dan de energiekosten die de huurder uitspaart.

Voordelen voor alle partijen

“Deze regeling levert voordelen op voor alle partijen. Sociale huisvestingsmaatschappijen recupereren een deel van hun investeringskost en worden zo gestimuleerd om meer zonnepanelen te plaatsen, de sociale huurder krijgt een lagere energiefactuur en doordat er meer hernieuwbare energie wordt geproduceerd, levert dat ook winst op voor ons klimaat”, legt Liesbeth Homans uit.

Uitbreiden en renoveren

Minister Homans investeerde deze legislatuur een recordbedrag in sociale woningen, in totaal al 3,86 miljard euro. Voor 2019 voorziet ze opnieuw een budget van 833 miljoen euro. “Het is belangrijk dat we niet alleen het aanbod uitbreiden, maar dat we ook inzetten op de renovatie van bestaande sociale woningen. Op die manier komen er niet alleen sociale woningen bij, maar verbeteren we ook de woonkwaliteit én spelen we in op de vaak al te hoge energiekosten”, besluit Liesbeth Homans.