Het zijn immers vaak volwassenen die er mee voor zorgen dat kinderen en jongeren tot hun rechten komen. Ze geven mee gewicht aan kinderrechten. En het is net daar dat het schoentje knelt: ze zijn met te weinig, ze dunnen uit. Het ecosysteem dat kinderen en jongeren ondersteunt, staat onder druk.

Begeleiders, opvoeders, hulpverleners, voogden en leerkrachten zijn van onschatbare waarde. Zonder hen krijgen kinderen niet de hulp die ze nodig hebben, missen ze school, hebben ze geen voogd en kunnen ze niet terecht in de kinderopvang. Sleutelfiguur zijn voor kinderen moet dus opnieuw een gewaardeerd beroep worden want het is erg kostbaar. 

Tijdens de voorstelling van het jaarverslag ging Kristel Verbeke als voorzitter van het overleg- en adviesorgaan in gesprek met parlementsvoorzitter Liesbeth Homans. Er werd o.a. teruggeblikt op de geslaagde eerste editie van de Kinderrechtendag die vorig najaar in het Vlaams Parlement werd georganiseerd. Kristel Verbeke ging ook in gesprek met Fatima Noori, de 14-jarige auteur van ‘Het boek van Fatima. Een stem tegen de stilte.’

Het volledige jaarverslag van het Kinderrechtencommissariaat kan je hier nalezen.