Jaarverslag 2021-2022 Vlaams Parlement

Tijdens het parlementaire jaar 2021-2022 bleef de wereldwijde covidpandemie nog geruime tijd de manier van werken uitdagen. Ondanks de beperkende maatregelen is het Vlaams Parlement de ministers altijd ter verantwoording blijven roepen en werden er consequent beslissingen genomen. Doorheen heel de covidpandemie is de democratie optimaal blijven functioneren. Van virtuele tot hybride commissievergaderingen, er werd een grote flexibiliteit ontwikkeld om op de steeds wisselende beperkingen te reageren. 

Ondertussen dienden zich nieuwe crisissen aan: de oorlog in Oekraïne, de torenhoge energieprijzen, de inflatie … met gevolgen voor iedere Vlaming. Al deze crisissen waarvan de gevolgen elkaar overlappen, hebben het parlementaire werk als nooit tevoren in de schijnwerpers gezet en verplichtten het Vlaams Parlement meer dan ooit zijn kracht te tonen in wendbaarheid en in het zoeken naar antwoorden. 

De activiteitsgraad in het Vlaams Parlement geeft aan dat dit geen loze woorden zijn. Tijdens het afgelopen jaar behandelde het parlement 98 ontwerpen van decreet, 44 voorstellen van decreet en liefst 100 resoluties. Er werden niet minder dan 7.161 schriftelijke vragen ingediend en 3.093 mondelinge vragen gesteld. De plenaire vergadering kwam 46 keer samen in de Koepelzaal gedurende 235 uren en de commissies vergaderden in totaal gedurende 1.914 uren tijdens 642 vergaderingen. 

Tegenover de grote wereldcrisissen, waren er ook lokale problemen. Zo had de Onderzoekscommissie PFAS-PFOS in het voorbije parlementaire jaar enorm veel weerklank en werd de Onderzoekscommissie naar de veiligheid in de kinderopvang geïnstalleerd.  

Te midden van de coronacrisis vierde het Parlement ook zijn 50ste verjaardag, een bijzondere gelegenheid die door de coronamaatregelen niet de volle aandacht kreeg die het verdiende. 

Het jaarverslag 2021-2022 van het Vlaams Parlement kan u hier nalezen.