Dubravka Šuica, vice-voorzitter van de Europese Commissie bezoekt Vlaams Parlement

Door Liesbeth Homans op 5 mei 2021
Dubravka Suica

Op woensdag 5 mei 2020 bracht Dubravka Šuica, vice-voorzitter van de Europese Commissie bevoegd voor democratie en demografie, een bezoek aan het Vlaams Parlement. Zij werd er ontvangen door parlementsvoorzitter Liesbeth Homans.

Dag van Europa

9 mei is Dag van Europa, de verjaardag van de Schuman-verklaring en het jaarlijkse feest van vrede en eenheid in Europa. Deze feestdag is de directe aanleiding om de vice-voorzitter van de Europese Commissie uit te nodigen in het Vlaams Parlement. Het is bijna een jaarlijkse gewoonte geworden dat het Vlaams Parlement rond deze datum een vooraanstaand Europees figuur uitnodigt. Zo kreeg het parlement in 2018 als laatste in die rij Jean-Claude Juncker, toenmalig voorzitter van de Europese Commissie, over de vloer. 2019 was een verkiezingsjaar en in 2020 belette de Corona-pandemie elk bezoek.

“Met de ontvangst van Dubravka Šuica bouwt het Vlaams Parlement verder aan zijn internationale uitstraling en versterkt het zijn ambitie om zijn internationale bevoegdheden ten volle uit te oefenen. Dit bezoek sluit ook mooi aan bij de herdenking van 50 jaar Vlaams Parlement. In haar functie van Europees vice-voorzitter bevoegd voor democratie en demografie is mevrouw Šuica op dit moment dé ideale gastspreker omdat het Vlaams Parlement dit jaar 50 jaar democratie in Vlaanderen herdenkt,” stelt Liesbeth Homans.

Conferentie over de Toekomst van Europa

Dubravka Šuica gaf in haar functie als co-voorzitter van de Raad van Bestuur van de Conferentie over de Toekomst van Europa toelichting bij de opzet van deze conferentie. Via deze conferentie zal de Europese burger de unieke kans krijgen om van gedachten te wisselen over de uitdagingen en prioriteiten van Europa en concrete voorstellen op de agenda te zetten. Dat kan via een meertalig digitaal platform, via Europese burgerpanels en ook in de plenaire vergadering zelf van de Conferentie. De EU-vice-voorzitter had het in het Vlaams Parlement over de rol die parlementen daarin kunnen spelen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is