Betrek lokale besturen in strijd tegen huurdiscriminatie

Door Liesbeth Homans op 1 februari 2018, over deze onderwerpen: Huren, Lokale overheid
sleutels aan haakje

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans wil lokale besturen inschakelen om discriminatie op de huurmarkt te bestrijden. Als kandidaat-huurders klacht kunnen indienen via gemeentelijke woondiensten, zou dat de drempel moeten verlagen om discriminatie aan te kaarten. In praktijktests ziet minister Homans geen heil: “We willen niet de indruk wekken dat elke verhuurder racist is.”

Drempel verlagen

“De drempel om klacht in te dienen bij een rechtbank is te hoog voor veel mensen. Zelfs naar Unia stappen, is niet evident voor iedereen”, zegt minister Homans. Door de gemeentelijke woondiensten of de woonwinkels te betrekken, wil ze het kandidaat-huurders gemakkelijker maken een klacht wegens discriminatie in te dienen.

De verhuurder beslist

Praktijktests ziet de minister niet zitten: “Het is aan de verhuurder om te kiezen aan wie hij verhuurt. Dat hij daarbij rekening houdt met het beschikbare inkomen, is logisch. Hij wil immers de garantie dat de huur elke maand betaald wordt. We hebben die verhuurders nodig en willen niet de indruk wekken dat elke verhuurder discrimineert of racistisch is.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is