Werelddag van Verzet tegen Armoede: Minister Homans wil uithuiszetting zoveel mogelijk voorkomen

Door Liesbeth Homans op 17 oktober 2015, over deze onderwerpen: Armoede, Huren
Werelddag van Verzet tegen Armoede: Minister Homans wil uithuiszetting zoveel mogelijk voorkomen

In plaats van achteraf te moeten ingrijpen, kiest Vlaams minister van Gelijke kansen en armoedebestrijding Liesbeth Homans resoluut voor het vermijden van uithuiszettingen op de private huurmarkt. Dat maakte ze bekend op de Werelddag van Verzet tegen Armoede. Via een oproep naar de Centra Algemeen Welzijnswerk (CAW) wil de minister, die ook bevoegd is voor Wonen, het bestaande preventiesysteem uitrollen over heel Vlaanderen. “Op die manier zet ik de strijd tegen dak- en thuisloosheid verder”, aldus Homans. “Een belangrijke strijd in het kader van armoedebestrijding.”

“Hoe vroeger de hulpverlener tussenkomt, hoe groter de kans dat een effectieve uithuiszetting wordt vermeden”, weet Homans. “Uit de ervaringen van een aantal CAW’s die al sinds 2014 succesvol werken aan die problematiek blijkt dat het cruciaal is om de verhuurders te betrekken. Een preventieve aanpak kan pas echt werken als ook zij bij de eerste signalen van betaalproblemen zo snel mogelijk de beschikbare hulpverlening inschakelen.”

Maatschappelijke impact

“Niet alleen heeft het vermijden van een uithuiszetting een positieve impact op de levenssfeer van de betrokken huurder, ook de maatschappelijke impact is zeer groot”, besluit minister Homans. Zij wil de problematiek daarom over heel Vlaanderen aanpakken en hoopt ook de overige CAW’s te motiveren voor een preventieve aanpak.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is