Vlaams minister Homans kent 1 miljoen euro toe aan vernieuwende projecten voor extra oefenkansen Nederlands

Door Liesbeth Homans op 3 juli 2017, over deze onderwerpen: Inburgering en Integratie

Vlaams minister van Integratie en Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) investeert 1 miljoen euro om, naast het formele aanbod NT2, de oefenkansen Nederlands voor anderstalige volwassenen uit te breiden en vernieuwen. In februari 2017 lanceerde ze daarvoor een projectoproep waaruit vandaag maar liefst 21 projecten geselecteerd werden. “Nederlands leren beperkt zich niet enkel tot de formele lessen Nederlands als tweede taal (NT2), een taal leer je het beste in verschillende contexten. De laatste jaren werd hier dan ook volop mee geëxperimenteerd door allerhande organisaties. Door hen nu via deze oproep financieel tegemoet te komen, trachten we deze extra oefenkansen Nederlands zoveel mogelijk te versterken en verankeren,” vertelt minister Homans.

 

In februari van dit jaar lanceerde minister Homans de projectoproep ‘Nederlands oefenen’. Deze oproep ging niet alleen op zoek naar projecten die de bestaande methodieken rond oefenkansen Nederlands kunnen verbeteren, maar zocht daarnaast naar vernieuwende projecten die deze oefenkansen verder kunnen inspireren. Het Agentschap Integratie en Inburgering nam hiervoor samen met de stedelijke agentschappen In-Gent en Atlas (Antwerpen), het Huis van het Nederlands Brussel en vzw ‘de Rand’ de regie op en organiseerde voor de kandidaten een aantal druk bijgewoonde infosessies over heel Vlaanderen. Uit de 151 organisaties die een aanvraag indienden, werden uiteindelijk 21 projecten geselecteerd die elk maximaal 50 000 euro ontvangen.

 

De projecten zullen lopen van 1 september 2017 tot 30 juni 2019. Vanaf oktober 2017 worden de geselecteerde organisaties gecoacht door één van de agentschappen. Deze ‘regisseurs’ werken een traject op maat uit en via workshops en inleefateliers wordt besproken hoe ze gesprekspartners binnen oefenkansen Nederlands optimaal kunnen ondersteunen en welke tools ze hiervoor kunnen ontwikkelen. Tijdens de Week van het Nederlands in oktober 2018 vindt er dan een expo plaats waar de projecten en hun eerste resultaten aan het grote publiek worden voorgesteld.

 

Voetbalmama’s

Vlaams minister van Integratie en Inburgering Liesbeth Homans is ervan overtuigd dat met deze steun nieuwe doelgroepen kunnen worden aangesproken. “Het is belangrijk dat we naast het formele aanbod NT2 voldoende kansen aanreiken aan anderstaligen om op een kwaliteitsvolle manier Nederlands te leren. Dit zie je ook terug in de geselecteerde projecten, die vaak sterk verankerd zijn en aangepast aan de taalverwerver. Zo krijgen onder andere anderstalige ‘voetbalmama’s’ de kans om Nederlands te spreken tijdens de training van hun kinderen, worden anderstalige studenten begeleid door een Nederlandstalige buddy op de universiteit of leren werknemers op een informele manier hun Nederlands verbeteren op de werkvloer,” besluit minister Homans.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is