'Verklaring op eer' in sociaal woonbeleid laat deur naar fraude openstaan

Door Marc Hendrickx op 19 december 2014, over deze onderwerpen: Sociale Fraude, Sociale woningen
'Verklaring op eer' in sociaal woonbeleid laat deur naar fraude openstaan

De Vlaamse overheid verplicht kandidaten voor een sociale woning om hun aanvraag met een zogenaamde ‘verklaring op eer’ te staven. Daarin verklaren zij geen eigendommen in binnen- of buitenland te hebben en de maximum inkomensgrens niet te overschrijden. Uit cijfers die Vlaams Parlementslid Marc Hendrickx (N-VA) opvroeg, blijkt echter dat op één jaar tijd minstens 115 frauduleuze verklaringen op eer werden ingediend.

“En dat is nog maar het topje van de ijsberg,” stelt Hendrickx, “want het is het resultaat van een vrijblijvende bevraging bij de Vlaamse sociale huisvestingsmaatschappijen en verhuurkantoren. Bovendien betreft het slechts de verklaringen die men kon doorprikken. Het totale aantal frauduleuze verklaringen ligt allicht veel hoger. De controlemogelijkheid bij bezit in het buitenland is nagenoeg onbestaande. Hoog tijd om dat achterpoortje te sluiten, want de eerlijke kandidaat op de wachtlijst is daarvan natuurlijk de dupe.”

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) kondigt alvast initiatieven aan om de eigendomscontrole in binnen- en buitenland meer sluitend te maken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is