Uitzendarbeid vanaf nu ook mogelijk in de openbare sector

Door Liesbeth Homans op 5 mei 2017, over deze onderwerpen: Bestuurszaken

Vlaams minister bevoegd voor Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) maakt uitzendarbeid vanaf nu ook mogelijk bij de Vlaamse overheid en de lokale besturen. Het decreet dat uitzendarbeid in de openbare sector regelt, werd vandaag door de Vlaamse regering goedgekeurd. “Hiermee zetten we opnieuw een stap in de richting van een modern HR-beleid bij onze overheid”, aldus minister Homans.

 

Sinds Frankrijk in september 2009 de openbare sector openstelde voor uitzendarbeid waren er nog maar twee landen in Europa met een verbodsbepaling voor uitzendarbeid in de publieke sector, met name Griekenland en … België.

Voor de zesde staatshervorming was enkel de federale overheid bevoegd voor het regelen van uitzendarbeid. De federale overheid heeft dit echter enkel geregeld voor de private sector. Nu is Vlaanderen bevoegd voor deze materie. “De goedkeuring van dit decreet is een primeur want we zijn de eerste overheid in België die uitzendarbeid in de publieke sector nu mogelijk maakt. Vlaanderen is dus niet langer het Griekenland aan de Noordzee”, aldus de minister.

 

Dienstverlening garanderen

Uitzendarbeid biedt tal van voordelen. Zo laat het de overheid als werkgever toe een snelle oplossing te bieden voor de vervanging van een tijdelijk afwezig personeelslid. Ook voor de ambtenaren zelf is de uitzendarbeid een goede zaak want zo stijgt de werkdruk niet bij het (tijdelijk) wegvallen van een collega of een tijdelijke toename van het werk en de dienstverlening naar de burger wordt op die manier ook verzekerd.

 

Diversiteit

Bovendien is uitzendarbeid ook zeer geschikt om meer diversiteit binnen het personeelsbestand te brengen en biedt het mensen uit kansengroepen, laaggeschoolden en 50-plussers de mogelijkheid om werkervaring op te doen. Als Vlaamse overheid willen we op deze manier onze voorbeeldrol waarmaken.

“Door uitzendarbeid mogelijk te maken, geven we ervaringskansen aan wie soms moeilijker aan een job geraakt en indien de Vlaamse overheid of een lokaal bestuur een vaste vacature heeft, zullen er meer sollicitaties komen vanuit kansengroepen”, besluit minister Homans.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is