Uitzendarbeid binnenkort ook mogelijk in de openbare sector

Door Liesbeth Homans op 26 februari 2018, over deze onderwerpen: Bestuurszaken

Het ontwerpdecreet dat uitzendarbeid in de openbare sector regelt, werd op voorstel van Vlaams minister voor Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) definitief goedgekeurd door de Vlaamse regering. Na goedkeuring door het parlement betekent dit dat uitzendarbeid ook mogelijk wordt bij de Vlaamse overheid en de lokale besturen. “We zetten hiermee opnieuw een stap in de richting van een modern HR-beleid bij onze overheid”, aldus minister Homans.

 

Toen Frankrijk in september 2009 de openbare sector openstelde voor uitzendarbeid bleven er nog  twee landen in Europa over met een verbodsbepaling voor uitzendarbeid in de publieke sector, met name Griekenland en… België. Sinds de zesde staatshervorming is Vlaanderen bevoegd voor het regelen van uitzendarbeid. De federale overheid, die voordien bevoegd was, had dit eerder echter enkel geregeld voor de private sector.

“De goedkeuring van dit ontwerpdecreet is een echte primeur want we zijn de eerste overheid in België die uitzendarbeid in de publieke sector nu mogelijk maakt. Vlaanderen is dus niet langer het Griekenland aan de Noordzee”, aldus minister Homans. 

 

Dienstverlening garanderen

Uitzendarbeid biedt tal van voordelen. Het laat de overheid toe een snelle oplossing te bieden voor de vervanging van een tijdelijk afwezig personeelslid of voor uitzonderlijk werk waarvoor specifieke kennis of expertise nodig is. Voor de ambtenaren zelf is het ook een goede zaak want de werkdruk stijgt niet bij het (tijdelijk) wegvallen van een collega of bij een tijdelijke toename van het werk. De dienstverlening naar de burger blijft op die manier dus verzekerd.

Ook de lokale besturen zijn al langer vragende partij omdat ze zich bewust zijn van deze voordelen.

 

Daarnaast kan uitzendarbeid ook meer diversiteit brengen binnen het personeelsbestand en biedt het bijvoorbeeld mensen uit kansengroepen, laaggeschoolden en 50-plussers de kans om werkervaring op te doen.

“Door uitzendarbeid mogelijk te maken, geven we ervaringskansen aan wie soms moeilijker aan een job geraakt en indien de Vlaamse overheid of een lokaal bestuur een vaste vacature heeft, zullen er zo meer sollicitaties komen vanuit kansengroepen”, besluit Liesbeth Homans.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
5
De gemiddelde score is