Tijdelijke winteropvang in leegstaande sociale woningen

Door Liesbeth Homans op 16 oktober 2015, over deze onderwerpen: Armoede, Sociale woningen
Tijdelijke winteropvang in leegstaande sociale woningen

Lokale besturen kunnen deze winter leegstaande sociale woningen inzetten in de strijd tegen dakloosheid. Dat besliste Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans. Het gaat dan om sociale woningen die momenteel leeg staan in afwachting van bijvoorbeeld renovatie, maar die wel geschikt zijn voor tijdelijke noodopvang. “Zo kunnen we dakloosheid tijdens de wintermaanden maximaal terugdringen”, aldus de minister.

Minister Homans benadrukt wel dat het gaat om tijdelijke opvang gedurende de winterperiode: “De verhuring mag hoogstens zes maanden duren, niet langer, en enkel tijdens de officiële winterperiode.”

Sommige sociale woningen staan momenteel leeg omdat ze gerenoveerd worden. Dat gaat dan meestal om aanpassingen aan de hedendaagse woon- of energienormen, zoals isolatiewerken. De meeste van die woningen zijn zeker nog geschikt voor tijdelijke opvang, mits de nodige garanties op veiligheid en gezondheid. De tijdelijke opvang kan ook nooit aangewend worden om voorrang te krijgen op de wachtlijst van de sociale woningen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is