Commotie over speciale editie Newsweek naar aanleiding van 50 jaar Vlaams Parlement

Door Liesbeth Homans op 6 januari 2021
Jubileum Vlaams Parlement

Het Vlaams Parlement gedenkt in 2021 een gouden jubileum. Het Vlaams Parlement bestaat immers 50 jaar. Een halve eeuw geleden werd de Cultuurraad voor de Nederlandstalige Taalgemeenschap, als voorloper van het Vlaams Parlement, boven de doopvont gehouden. Een aanleiding voor het magazine Newsweek om het Vlaams Parlement een aanbod te doen om een themanummer rond deze historische gebeurtenis te maken.

In dit nummer van Newsweek ontdek je alles over de geschiedenis van het Vlaams Parlement, het verleden van Vlaanderen, de uitdagingen voor de toekomst en de jonge leeuwen die vandaag in het Vlaams Parlement debat en hard werk niet schuwen. 

Commotie

Newsweek – dat redactionele verantwoordelijkheid draagt - schetst op 130 pagina’s de geschiedenis van het Vlaams Parlement evenals een terugblik op de Vlaamse emancipatie voor 1971. Verschillende personen die mee vorm hebben gegeven aan de emancipatie van taal en volk worden vanaf pagina 122 belicht. Daar worden ook twee namen vermeld die er mee voor gezorgd hebben dat een bepaalde periode uit de Vlaamse geschiedenis door de collaboratie met Nazi-Duitsland is gekleurd: August Borms en Staf De Clercq. De opname van deze twee personen in het overzicht ligt bijzonder gevoelig, maar zwarte pagina’s uit onze geschiedenis mogen niet doodgezwegen worden. Enkel door deze zeer kritisch te benaderen, kunnen er lessen uit getrokken worden. 

Duiding

Alle aspecten – positief én negatief - van het verleden kritisch durven benaderen, is de enige juiste aanpak. In Newsweek hebben Prof. Dr. Bruno De Wever in samenwerking met Prof. em. Emmanuel Gerard zeer kritische artikels geschreven over die gitzwarte bladzijden uit het verleden van Vlaanderen. Deze artikels veroordelen de collaboratie zonder meer. Ook in de permanente tentoonstelling in het Bezoekerscentrum van het Vlaams Parlement wordt die periode niet doodgezwegen, maar correct gekaderd gebracht. Dit alles onder het motto: trek lessen uit het verleden en laat dit nooit meer gebeuren.  

Het Vlaams Parlement begrijpt dat mensen aanstoot kunnen nemen aan de vormgeving van het magazine. August Borms en Staf De Clercq worden immers in een overzicht opgenomen samen met o.a. Edward Coremans, Adolf Daens en Camille Huysmans. Hoewel er duiding onder hun foto’s staat, hadden zij in dit overzicht niet opgenomen mogen worden. Het Vlaams Parlement betreurt de opschudding die hierdoor ontstaan is en drukt zijn spijt uit dat mensen zich hierdoor ongewild beledigd en gekwetst voelen. Het Vlaams Parlement keurde op 20 maart 2002 een resolutie goed waarin de collaboratie zonder meer wordt veroordeeld. Als volwassen parlement blijft het Vlaams Parlement het verleden recht in de ogen kijken en blijft het zich bewust van de fouten uit het verleden om erover te waken dat ze in de toekomst niet meer gemaakt kunnen worden.

Deze speciale editie van Newsweek is op aanvraag te verkrijgen in het Vlaams Parlement en is sinds woensdag 6 januari ook te koop in de krantenwinkel.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is