Sp.a gaat eigen verantwoordelijkheid voor zonne-energieschulden uit de weg via ‘bad bank’

Door Liesbeth Homans op 16 juli 2014, over deze onderwerpen: Energiebeleid, Energieprijzen

“Het is wel heel erg cynisch dat uitgerekend de sp.a voorstelt dat de Vlaamse Regering een fonds opricht voor de schulden veroorzaakt door de steun aan zonne-energie”, reageert Vlaams Parlementslid Liesbeth Homans (N-VA) op een vraag van sp.a-voorman Johan Vande Lanotte. Die gedraagt zich volgens haar “als een pyromaan die eerst het huis in brand steekt, om vervolgens de brandweer om hulp te roepen.”

“Als Vande Lanotte het heeft over verantwoordelijkheden die opgenomen moeten worden, zou hij best ook eens in eigen boezem kijken”, vindt Homans. “Alleen al de bevriezing van de energieprijzen door hemzelf heeft de distributienetbeheerders opgezadeld met meer dan 600 miljoen euro kosten die elk jaar aangroeien. Bovendien zitten zij op een berg certificaten die ze niet verkocht krijgen en waarvoor ze leningen moeten aangaan.”
 
Liesbeth Homans vindt dat de energieprijzen kunstmatig laag gehouden werden. “Die bubbel barst nu. Aan het einde van de rit is er altijd iemand die de rekening moet betalen, zo blijkt ook nu weer.”

Oversubsidiëring
Dankzij N-VA en CD&V is de oversubsidiëring van zonne-energie in de vorige regeerperiode effectief een halt toegeroepen, nadat een eerdere, voorzichtige aanpassing op initiatief van sp.a onvoldoende was gebleken. Het kostenplaatje liep toen al op tot 4,7 miljard euro.

“Zonder onze grondige hervorming was het probleem vandaag nog veel groter geweest. Nu zeggen dat de Vlaamse overheid ook de hele pot schulden op zich moet nemen, in de wetenschap dat die overheid al voor de gigantische opdracht staat om 1,4 miljard euro te besparen en dat de energiefactuur op federaal niveau met kunstgrepen werd aangepakt, is wel erg gratuit”, besluit Homans.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is