Projectoproep ééneuromaaltijden groot succes

Door Piet De Bruyn op 14 oktober 2015, over deze onderwerpen: Armoedebestrijding, Armoede, Lokale overheid
Projectoproep ééneuromaaltijden groot succes

Liefst 59 lokale besturen tekenden al in op de projectoproep voor de organisatie van ééneuromaaltijden die Vlaams minister van Gelijke kansen en armoedebestrijding Liesbeth Homans deze zomer lanceerde. “Een groot succes”, vindt Vlaams Parlementslid Piet De Bruyn. “Veel gemeenten, waaronder ook grote steden als Antwerpen, Gent, Kortrijk, Leuven en Mechelen, zien duidelijk de voordelen en mogelijkheden in van ééneuromaaltijden.”

Homans introduceerde het concept eerder met succes als OCMW-voorzitter in Antwerpen. Als minister wil zij de ééneuromaaltijden nu ook over de rest van Vlaanderen uitrollen. Concreet biedt Homans lokale besturen en armoedeorganisaties de mogelijkheid om kwetsbare kinderen tot en met twaalf jaar een gezonde maaltijd te serveren aan het tarief van één euro. De Vlaamse overheid subsidieert daarbij de maaltijd en de lokale partner zorgt zelf voor de infrastructuur.

Méér dan een maaltijd

De Bruyn benadrukt dat het niet enkel over het aanbieden van een goedkope en gezonde maaltijd gaat. “Gezinnen en mensen in armoede worden in de sociale restaurants ook in contact gebracht met een breed netwerk van organisaties die onder meer huistaakbegeleiding en preventieve gezinsondersteuning aanbieden”, verduidelijkt hij. Daarnaast krijgen ze ook de kans om hun sociaal netwerk uit te breiden. “Bovendien maakt minister Homans zo ook werk van één van de pijlers in het armoedebeleid van deze Vlaamse Regering: het voorkomen en bestrijden van armoede bij gezinnen met jonge kinderen.”

De projecten worden nu beoordeeld door een jury. Op uiterlijk 15 december gaan de goedgekeurde projecten van start.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is