Nieuwe Vlaamse renovatiepremie definitief goedgekeurd, met extra overgangsmaatregel

Door Liesbeth Homans op 30 oktober 2015, over deze onderwerpen: Een huis kopen
Nieuwe Vlaamse renovatiepremie definitief goedgekeurd, met extra overgangsmaatregel

De Vlaamse Regering heeft de nieuwe renovatiepremie, aangekondigd in juli, definitief goedgekeurd. Renoveerders kunnen de premie aanvragen vanaf december. Wie voor december 2014 al een overeenkomst met een aannemer afsloot, kan bovendien rekenen op een extra overgangsmaatregel: zij kunnen tot 1 februari 2016 een aanvraag indienen onder de voorwaarden van het oude stelsel. De premie moet voortaan wel in twee keer worden aangevraagd, met minstens één en maximaal twee jaar tussen de twee aanvragen.

“Met het nieuwe stelsel zullen meer mensen een beroep doen op het maximumbedrag van 10.000 euro dan in het oude stelsel”, voorspelt Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans. “Zo bedroeg in 2013 de gemiddelde uitbetaalde premie ‘slechts’ 5.514 euro.”

Beperkt inkomen, hogere premie

Voortaan komen vier in plaats van zes categorieën van werken in aanmerking voor een premie. Het gaat daarbij over de structurele elementen van de woning. Per categorie kan je een premie krijgen van maximaal 2.500 euro. Eigenaars-bewoners met een inkomen lager dan 29.000 euro hebben recht op een hogere premie per categorie (3.333 euro), uiteraard steeds met een maximale totaalpremie van 10.000 euro. Zo zorgt minister Homans ervoor dat wie renoveert, inzet op de verschillende renovatienoden: dak, schrijnwerk, muren, elektrische en sanitaire installaties. “Daardoor gaat de algemene woonkwaliteit er sterk op vooruit”, verduidelijkt zij. “En heb je een beperkt inkomen, dan kan je per categorie een hogere tussenkomst krijgen, zodat je sneller de maximale tussenkomst van 10.000 euro kan bekomen. Voor mij is het immers van groot belang dat ook eigenaars met een beperkt inkomen kwaliteitsvol kunnen renoveren.”

Het Vlaamse woonpatrimonium is verouderd en kent heel wat renovatienoden. Onder meer het Grote Woononderzoek dat begin dit jaar werd voorgesteld, toont aan dat de renovatienoden groot zijn. “Bovendien is er een grote behoefte aan doelgerichte en efficiënte renovatiewerken, iets waar we met de nieuwe renovatiepremie volop op inzetten”, besluit Homans.

Lees hier meer over de nieuwe renovatiepremie

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is