Minister voor Gelijke Kansen Liesbeth Homans lanceert Genderklik.be

Door Liesbeth Homans op 6 maart 2018, over deze onderwerpen: Gelijke kansen

Minister voor Gelijke Kansen Liesbeth Homans wil het thema gender - dat vaak nog onbegrepen is - tastbaar maken bij verschillende generaties en lagen van de bevolking. "Het online platform Genderklik.be is niet enkel een informatieplatform, maar het is ook een springplank voor vragen en discussies. Ook wie dieper in de informatie over gender wil duiken, komt er aan zijn trekken," vertelt Liesbeth Homans.

 

Hedendaagse rollen uitgedaagd

Roze is voor meisjes. Blauw is voor jongens. Meisjes spelen met poppen. Jongens ravotten. Boys will be boys, uiteindelijk. Of toch niet? Onbewust -en onterecht- linken we bepaalde eigenschappen, normen en verwachtingen aan mannen of vrouwen. En net met dat hokjesdenken wil Genderklik.be, een initiatief van de Vlaamse overheid, komaf maken. Met de no-nonsense baseline Zie de rollen windt de nieuwe website er dan ook geen doekjes om: gender reikt verder dan geslacht. Genderverwachtingen kunnen erg dwingend zijn en mensen in een strakke genderrol duwen. Eens je tot het besef komt dat gender om maatschappelijke mechanismen gaat die een invloed hebben op jouw leven, maar waartegen je ook kunt reageren, heb je de genderklik gemaakt.

“Het online platform Genderklik.be wil dan ook op een toegankelijke en eigentijdse manier mensen informeren over gender en gendermechanismen”, besluit minister Homans.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is