Minister Homans weerlegt kritiek op huisvesting vluchtelingen: “Groen spreekt met dubbele tong”

Door Liesbeth Homans op 12 november 2015, over deze onderwerpen: Asiel, Huren, Sociale woningen
Minister Homans weerlegt kritiek op huisvesting vluchtelingen: “Groen spreekt met dubbele tong”

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans is niet te spreken over de kritiek van Groen op de huisvesting van erkende vluchtelingen. Zij hoort vooral een partij die met dubbele tong spreekt. “Groen gaat ervan uit dat al die vluchtelingen een beroep zullen moeten doen op onze sociale huisvesting en subsidies. Tegelijk hamert Groen erop dat diezelfde vluchtelingen een meerwaarde betekenen voor onze economie, een hoog profiel hebben en onmiddellijk aan de slag zullen kunnen. Wat is het nu?”, vraagt Homans zich af.

Getuige hun kritiek staan de oppositieleden van Groen wantrouwig tegenover zowel de capaciteiten van de vluchtelingen als onze woonmarkt, waarop nochtans zeer veel in beweging is. Zo worden er vandaag meer dan ooit sociale woningen bijgebouwd en gerenoveerd. “2015 wordt op dat vlak zelfs een recordjaar, met één miljard euro aan investeringen in nieuwbouw en renovatie”, zegt Homans. “Maar in tegenstelling tot wat Groen beweert, bieden al die investeringen geen onmiddellijke oplossing, aangezien die extra woningen ten vroegste binnen enkele jaren worden opgeleverd.”

Ook hun pleidooi voor meer huursubsidies is vreemd. “Huursubsidies zijn bedoeld voor mensen die van een ‘slechte’ naar een ‘goede’ woning verhuizen”, verduidelijkt de minister. “In tegenstelling tot Groen ga ik er niet automatisch vanuit dat elke woning op de privémarkt zo goed als onbewoonbaar is. Er worden vandaag zeer veel inspanningen geleverd om de woonkwaliteit op te krikken, ook door de verhuurders. De privéhuurmarkt is voor mij alleszins een partner om de instroom van erkende vluchtelingen op de huurmarkt mee op te vangen.”

Geen voorrang aan vluchtelingen

Voor Homans is het duidelijk: “Wie aan de toelatingsvoorwaarden voldoet, kan zich inschrijven op een wachtlijst voor een sociale woning. Voorrang zal er echter nooit gegeven worden, ook niet aan erkende vluchtelingen. Dat zou niet eerlijk zijn tegenover iedereen die al jaren op de wachtlijst staan. Erkende vluchtelingen zullen zich dus evengoed een weg moeten zoeken op onze woonmarkt, net als alle andere woningzoekers”, besluit de minister.

Het is niet voor het eerst dat minister Homans in dit debat de puntjes op de i moet zetten. Bekijk hier een fragment uit het VTM Nieuws van begin oktober.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is