Minister Homans lanceert campagne ter preventie van brand en CO-intoxicatie

Door Liesbeth Homans op 21 februari 2019, over deze onderwerpen: Wonen

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) lanceert volgende week een campagne over het belang van rookmelders en maatregelen ter preventie van CO-vergiftiging. “Rookmelders kunnen levens redden. Daarom hebben we in Vlaanderen de voorbije jaren een rookmeldersverplichting ingevoerd op de huurmarkt. Elke sociale en private huurwoning moet vandaag al uitgerust zijn met minstens één rookmelder per bouwlaag”, aldus Liesbeth Homans. 

 

Uit cijfers van het agentschap Wonen-Vlaanderen blijkt echter dat slechts 60% van de gecontroleerde huurwoningen ook effectief voldoet aan die rookmeldersverplichting. Vanaf volgend jaar moet ook elke woning die de eigenaar zelf bewoont rookmelders hebben.

 

Liesbeth Homans: “Er is nog heel wat werk aan de winkel, zowel op de huurmarkt, waar de rookmeldersverplichting nochtans al sinds 2013 is ingevoerd, als op de eigendomsmarkt, waar de verplichting op 1 januari 2020 ingaat. Met de campagne willen we mensen ertoe aanzetten om rookmelders in hun woning te plaatsen.”

 

Na een grootschalige campagne over rookmelders dit voorjaar, zal een vervolgcampagne vanaf de zomer zich specifiek richten tot verhuurders en huurders van studentenkamers en –studio’s. “Het is de kotbaas die de rookmelders moet plaatsen. Maar we willen ook de studenten zelf bewust maken, zodat ze er in hun zoektocht naar een geschikte kamer of studio ook aandacht voor hebben”, aldus Liesbeth Homans.

 

In het najaar zal de campagne focussen op maatregelen om CO-vergiftiging te voorkomen. “Het agentschap Wonen-Vlaanderen stelt in meer dan 10% van alle gecontroleerde woningen een ernstig risico op CO-vergiftiging vast. Het is daarmee het meest vastgestelde gebrek in woningen en bovendien dermate ernstig dat het op zich voldoende is om een woning ongeschikt te verklaren. De sensibiliseringscampagne zal mensen informeren over de maatregelen die ze kunnen nemen om blootstelling te voorkomen, zoals een correcte installatie en regelmatig onderhoud van toestellen en schoorstenen in combinatie met een goede CO-detector”, zegt Liesbeth Homans.

 

Om de campagne te ondersteunen heeft de minister 5 miljoen euro vrijgemaakt voor de aankoop van rookmelders en CO-detectoren. Het agentschap Wonen-Vlaanderen zal binnenkort 100.000 rookmelders en 50.000 CO-detectoren geven aan mensen die van het agentschap een premie krijgen voor het renoveren, verbeteren of aanpassen van hun eigen woning. Mensen die een sociale lening of verzekering gewaarborgd wonen afsluiten zullen hier eveneens op kunnen rekenen. Ook op Batibouw en andere beurzen zullen een aantal rookmelders en CO-detectoren verdeeld worden door het agentschap.

 

“De bedoeling is om de sensibiliseringscampagne op die manier een stevige duw in de rug te geven”, besluit Homans. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is