Minister Homans lanceert audiomodule voor blinden en slechtzienden bij de komende gemeenteraadsverkiezingen

Door Liesbeth Homans op 9 maart 2018, over deze onderwerpen: Binnenlands Bestuur

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) maakte vandaag bekend dat er bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 een pilootproject gelanceerd wordt waarbij blinden en slechtzienden door middel van een audiomodule volledig zelfstandig zullen kunnen stemmen. “Nu moeten blinden en slechtzienden steeds iemand meenemen in het stemhokje om hen te helpen bij het stemmen. Dankzij de audiomodule zullen ze in de toekomst helemaal zelfstandig kunnen stemmen, zonder dat ze door iemand geassisteerd moeten worden”, aldus minister Homans. 

 

De audiomodule is een hulpmiddel om blinden en slechtzienden in digitale stembureaus volledig zelfstandig te laten stemmen. De audiomodule zal bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 getest worden, bij wijze van pilootproject. Het is dan de bedoeling om dit bij volgende verkiezingen veralgemeend uit te rollen.

 

De stemcomputer zal uitgerust worden met een hoofdtelefoon en een bedieningspaneel met reliëfknoppen waarmee blinden en slechtzienden hun stem kunnen uitbrengen.

 

Als een blinde of slechtziende zich aandient op het stembureau, zal de voorzitter de chipkaart waarmee een kiezer de stemcomputer kan activeren, programmeren met de optie “blind”. Wanneer de chipkaart wordt ingebracht in de stemcomputer, wordt deze gelezen en wordt de audiomodule geactiveerd. 

 

Bij het opzetten van de hoofdtelefoon, start een digitale stem die de blinden en slechtzienden doorheen het stemprocesgidst en aangeeft hoe ze het bedieningspaneel kunnen bedienen. Door middel van de navigatieknoppen met reliëf kan men bladeren door de diverse lijsten en kandidaten. De verkiezingslijsten en kandidaten worden door de digitale stem voorgelezen. Door middel van een druk op een knop op het bedieningspaneel kunnen ze hun stem uitbrengen.

 

Op het einde hoort de kiezer welke stemmen hij voor welke verkiezing heeft uitgebracht en kan hij, als hij dat wil, zijn stem nog corrigeren.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is