Minister Homans investeert 1,2 miljoen euro in ééneuromaaltijden

Door Liesbeth Homans op 16 december 2015, over deze onderwerpen: Armoede
Minister Homans investeert 1,2 miljoen euro in ééneuromaaltijden

Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans kent aan 22 gemeenten subsidies toe voor de opstart van een project voor gezonde en betaalbare maaltijden, gekoppeld aan integrale gezinsondersteuning. Met de toekenning van die projectsubsidies voor een totaalbedrag van 1,2 miljoen euro rolt de N-VA-minister de ééneuromaaltijden, die ze als OCMW-voorzitter in Antwerpen eerder al met succes lanceerde, uit over heel Vlaanderen. “Ieder kind dat we op die manier een gezonde maaltijd kunnen aanbieden, is een kind gewonnen”, zegt Homans.

Met de subsidies geeft minister Homans het startsein voor een lokale, integrale én structurele aanpak die gezinnen en mensen in armoede zal versterken. De bedoeling is om die kwetsbare doelgroep op een laagdrempelige manier te bereiken en ze de hulp te bieden die ze nodig hebben, zoals gezinsondersteuning. Op die manier kan een structureel begeleidingstraject worden opgezet rond een vertrouwenspersoon. “Het gaat met andere woorden niet enkel over het aanbieden van een goedkope, warme en gezonde maaltijd”, verduidelijkt de minister. “We brengen gezinnen en mensen in armoede ook in contact met een breed netwerk van organisaties die onder meer huistaakbegeleiding en preventieve gezinsondersteuning aanbieden. Daarnaast krijgen ze de kans om hun sociaal netwerk uit te breiden. Bovendien maak ik zo werk van één van de pijlers in het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding: het voorkomen en bestrijden van armoede bij gezinnen met jonge kinderen.” In de projectoproep stond dan ook duidelijk vermeld dat projecten die gebruikmaken van bestaande sociale tewerkstelling en sociaal aan de slag gaan met voedseloverschotten een reële meerwaarde hebben.

Sociale tewerkstelling        

Concreet zullen de 22 geselecteerde gemeenten en steden een gezonde maaltijd aanbieden aan kwetsbare kinderen tot en met twaalf jaar, aan het tarief van één euro. Die maaltijd moet minimaal uit soep en een hoofdgerecht bestaan. “Kinderen ouder dan twaalf en volwassenen in armoede kunnen een maaltijd krijgen aan een sociaal tarief. Als Vlaamse overheid subsidiëren wij enkel de maaltijd. De organisatie zorgt zelf voor de infrastructuur.” Belangrijk is ook dat je de maaltijden kan afhalen, benadrukt de minister. “Zo hebben de kinderen niet het gevoel dat ze elke avond uit eten moeten.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is