Liesbeth Homans geeft aftrap voedselrecuperatieprojecten supermarkten

Door Liesbeth Homans op 12 oktober 2015, over deze onderwerpen: Armoedebestrijding

Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) maakt van het tegengaan van voedselverspilling een absolute prioriteit.  Met de lancering van het voedselrecuperatieproject in Antwerpen vandaag tonen ook de Vlaamse supermarkten dat ze hun verantwoordelijkheid nemen.

Voedselverspilling tegengaan is een van de vele ambities uitgesproken in het Vlaams regeerakkoord. Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans: “Reeds heel wat initiatieven zijn in uitvoering of staan op stapel, ook binnen onze eigen structuren. Zo zorgde het Agentschap Facilitair Bedrijf voor de verduurzaming van de catering binnen de Vlaamse overheid.”

Maar minister Homans wil verder gaan en ook de privésector betrekken.  Zo ondersteunt Vlaanderen onder meer ook organisaties die sociaal aan de slag gaan met voedseloverschotten.

“Ik ben zeer tevreden dat het opbouwen van die knowhow leidt tot initiatieven zoals vandaag door Delhaize voorgesteld. Het voedselrecuperatieproject in Antwerpen zorgt ervoor dat er 150 maaltijden per dag en per supermarkt op een voedselveilige manier kunnen worden aangeboden. Door de uitrol van het project over gans Vlaanderen heeft  Delhaize de ambitie om van 400.000 geschonken maaltijden naar 4 miljoen maaltijden per jaar te gaan. Nodig, want nog steeds hebben vandaag heel wat mensen onvoldoende toegang tot gezond voedsel.  Als Vlaams minister van Armoedebestrijding ondersteun ik dan ook voor de volle 100 procent projecten waarbij onverkochte etenswaren een nieuwe, sociale bestemming krijgen en zo ten goede komen van mensen die jammer genoeg in armoede leven.”

Minister Homans is bijzonder tevreden dat steeds meer partners, zowel private als uit het brede middenveld, hun verantwoordelijkheid hierin nemen. De overheid kan dit immers niet alleen.  “Ik weet intussen dat zowat alle supermarkten in Vlaanderen projecten aan het opzetten zijn. Daarnaast maken we er ook werk van dat iedereen die voedseloverschotten op een sociale manier wil aanbieden, dat ook gemakkelijk zal kunnen doen. Op die manier kunnen we op een sociale en doeltreffende manier een einde maken aan de nodeloze voedselverspilling en dat ten voordele van die mensen die het meest nood hebben aan een warme en gezonde maaltijd.”

Minister Homans beseft dat er meer nodig is om mensen uit armoede te halen. “Met dit project kunnen we mensen die jammer genoeg in armoede moeten leven een duwtje in de rug geven. Gaat dit de mensen structureel uit armoede helpen?   Jammer genoeg niet, maar een gezonde maaltijd is alvast een stap in de goede richting. Alle beetjes helpen”, besluit Homans. 
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is