Huurwaarborg in schijven dreigt evenwicht huurmarkt te verstoren

Door Liesbeth Homans, Marc Hendrickx op 19 maart 2014, over deze onderwerpen: Huren

De huurwaarborg geeft verhuurders zekerheid bij eventueel achterstallig huurgeld of schade. Hij vertegenwoordigt ook een engagement in de overeenkomst die huurder en verhuurder aangaan.

Vlaams minister Van den Bossche pleit nu voor een huurwaarborg in schijven. Die zal volgens de N-VA enkel het evenwicht tussen de rechten en plichten van huurder en verhuurder ernstig verstoren. “En daar zal op termijn niemand iets bij winnen. Ook de woningmarkt en de huurders niet.” Dat zeggen Liesbeth Homans en Marc Hendrickx, beiden lid van de Commissie Wonen in het Vlaams Parlement.

“De particuliere huurmarkt vertegenwoordigt een substantieel deel van het woningaanbod. We moeten ervoor zorgen dat dit aanbod op peil blijft. Als verhuren minder aantrekkelijk wordt, zal het aanbod afnemen en zal ook de huurder slachtoffer zijn”, zegt Hendrickx. “Bovendien verandert die gespreide betaling in de realiteit weinig of niets,” vult zijn collega Homans aan. “Behalve dat het voor huurder, verhuurder en overheid extra administratieve lasten met zich meebrengt. De huurder zal hoe dan ook moeten ‘sparen’ om de waarborg te betalen. Of hij dat nu vóór of na aanvang van het huurcontract doet, maakt weinig verschil.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is