eBox ook in Vlaanderen inzetten

Door Bert Maertens, Liesbeth Homans op 10 december 2014, over deze onderwerpen: Ondernemen, Politiek
eBox ook in Vlaanderen inzetten

De Vlaamse overheid bekijkt of ze voor digitale uitwisseling van documenten met burgers en ondernemers de bestaande eBox van de federale overheid kan gebruiken. Tegen 2020 wil de Vlaamse Regering elke brief of formulier digitaal ontsluiten en de eBox kan daarbij een nuttig instrument zijn. Dat antwoordde Vlaams viceminister-president Liesbeth Homans op de vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) in de plenaire vergadering.

De federale overheid is van plan meer gebruik te maken van de zogenaamde eBox. De eBox is een elektronische postbus voor overheidsdocumenten, waar vandaag echter nog maar weinig gebruik van wordt gemaakt. Enkel de federale instanties RSZ en de RVA maakten er al gebruik van om burgers te informeren over enkele van hun diensten en producten. Daar komt stilaan verandering in: ook de belastingaanslagbiljetten zullen in 2015 op deze manier worden bezorgd.

Één digitaal loket
"De toekomst luidt digitaal. 'Radicaal Digitaal' zelfs, zoals het regeerakkoord stelt. Digitale uitwisseling van gegevens en documenten tussen de overheid enerzijds en burgers en ondernemers anderzijds moet de norm worden. Daardoor versterken we de kwaliteit en de efficiëntie van de dienstverlening enkel", stelt Vlaams Parlementslid Bert Maertens. "Maar we moeten daarbij wel zo veel mogelijk naar het éénloketprincipe streven. Één digitaal contactpunt waar je alle overheidsdocumenten kan uitwisselen met de overheid en vice versa. Daarom is het aangewezen dat de federale eBox wordt geïntegreerd met het Vlaams uniek digitaal contactpunt waar minister Homans aan werkt."

Minister Homans vond dit een uitstekende suggestie: “Het zou absurd zijn indien alle verschillende overheden aparte systemen ontwikkelen”. Zij zal contact opnemen met de federale overheid om de mogelijkheden ter zake te bekijken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is