Bijna 2.000 ambtenaren minder bij de Vlaamse overheid

Door Liesbeth Homans op 27 maart 2019, over deze onderwerpen: Bestuurszaken

De Vlaamse Regering besliste dat tegen eind 2019 er 1.950 ambtenaren minder moesten zijn bij de Vlaamse overheid. Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) is bijzonder tevreden dat deze doelstelling nu al werd gerealiseerd.

“Uit de meest recente cijfers blijkt dat op 31 december 2018 de Vlaamse overheid in totaal reeds 1.970 personeelsleden minder telde. De besparingsdoelstelling werd dus 1 jaar voor de deadline reeds volledig gerealiseerd”, aldus minister Homans.

 

Ongeveer de helft van de besparing werd gerealiseerd door de kerntakenplannen van de Vlaamse overheid. Door te focussen op hun kerntaken werd bij de departementen en agentschappen een besparing van 886 VTE (hetgeen in aantal ambtenaren nog hoger is) gerealiseerd.

 

De andere helft van de besparing werd gerealiseerd door andere oefeningen zoals de rationalisering van de management ondersteunende dienstverlening en de oprichting van gemeenschappelijke dienstencentra, de fusies van entiteiten (er zullen op het einde van deze regeerperiode minstens 24 entiteiten minder zijn), de stroomlijning en vereenvoudiging van regelgeving en van administratieve procedures en digitalisering (“radicaal digitaal”). Zo werd er bijvoorbeeld sterk ingezet op ‘Mijn Burgerprofiel’ waar alle informatie die de overheid over iemand heeft, zoals persoonlijke informatie over diploma’s, studietoelagen, kinderbijslag, woning en gezin, loopbaan,… wordt verzameld op één plek en dat op alle websites die zich aansluiten.

“De personeelsbesparing werd dus volledig gerealiseerd zonder naakte ontslagen”, zegt Liesbeth Homans.

 

“Door te focussen op onze kerntaken en in te zetten op efficiënte werkprocessen en digitalisering, evolueren we verder naar een slanke en efficiënte overheid met een moderne dienstverlening voor de burgers”, besluit Liesbeth Homans.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is